İndia-Calcutta































İnsan kokularının karıştığı ve araçların yoğun olduğu ,gözlerimin her baktığı noktada sefaletin, yoksulluğun diz boyu olduğu bu yerde, her şeye rağmen yüzlerinde ki  gülümse hiç eksik olmayan insan suretlerine tanık olmak, hemen her yerde rastladığım, içimi burkan derinden üzen o anı unutmak mümkün mü?
Bu hayat koşullarına rağmen yinede gözlerde hiç eksik olmayan o umudu, o ışığı burada görmek. Umudun azmin hiç yılmadan, her ne olursa olsun ayakta durmanın ,bir gecelik olsa bile tok uyumanın, alın teriyle helal kazanç çabası ile ailesini geçindiren, insan gücüyle çekilen çekçeklerin yük ve insan taşıdığı bu yerde hayatı daha iyi anlıyorum. İki kesimin birleştiği ,varlık ve yokluk hayatı arasında açlar ve tokların umursamadan yaşamaya alışık olduğu bu yerde hayat sıradan bir gün gibi. Dar sokaklar arasında sağlığa uygun olmayan satışlar, yeme, içmenin bir an olsun bile tereddüt etmeden yapıldığı bu yerde nasıl sağlıklı olabildiklerine şaşıyorum.
Sokaklarda hiç çekinmeden yıkanan insanların ,büyük tuvaletini bile hiç sıkılmadan yaptığı insan manzaralarına alışmış gözler arasında yaşamını sürdürme gayesinden başka amaçları olmayan, ayakta kalabilme savaşı.
Savaştan yeni çıkmış bir yer havasını andıran, bakıma, sevgiye ,aileye ihtiyaç duyan terk edilmiş çocukların küçücük şeylerden bile mutlu olduğu, gözlerinin güldüğü bir dünya. 
Gözününüzün baktığı sokak aralarında akşamdan yıkanmış çamaşırların güneşin, yağmurun altında kurumaya bırakılmış ,sıvası dökük derme çatma evleri geçerken nasıl olabilir diyorum. 
Şehrin bir tarafı bu kadar gelişmişken ,bir tarafının unutulmuş hali nasıl olabilir. 
Kendi insanını nasıl bu sefilliğe itebilir...Hiç bir şeyin göründüğü gibi olmadığı, bu yerde
 Aşkın ,sevdanın, sevmenin, sevilmenin nereye giderseniz gidin yüreklerde yaşadığı, insan kalbinin nerede yaşarsanız yaşayın nasıl olursanız olun hissettiğiniz değişmeyen tek gerçeği ile.
Puzzle

4 yorum:

DOREMİ dedi ki...

öncelikle fotolar harika:)en çok çocuklar etkiledi beni..yazında hissettiklerini açıklamış.Ama söylemek istediklerin daha da çok eminim:/

deep dedi ki...

Hayat ve akan hayatın içinde tutunmaya çalışan hayatlar,umutları,gözlerindeki sevinçleriyle insan.Yüreğinde hissettiğine ,gözlerinle gördüğüne şahit olan harfler akıvermiş parmakalrından Puzzle.Fotoğraflara tek tek bakarken, bir yerlerde herşeye rağmen mücadele edip yaşama tutunan bu insanlara senin karelerinle dokundu gözlerim.Belgesel tadında bir yolculuk yaşattığın için teşekkürler.Elin yüreğin,gözlerin dert görmesin. İyi bayramlar dilerim.
Sevgiyle.

Puzzle. dedi ki...

fotoğraf karelerine sığmış duygulardan ibaret değil yansıtılan,burada göründüğünden daha başka herşey crazywomanrosemary orda olmak görmek hissettiklerin ayrı bir duygu insanın ruhen etkilenmemesi elinde olmayan bir hal özellikle yaşam kesitleri derinden etkiliyor

Puzzle. dedi ki...

çok uzun zaman sonra burada görmek seni.Seninde geçmiş bayramın mübarek olsun sadece gördüklerimden hissettiklerimden birer kesit o kadar deep